Nei til klimakutt!

Noen er så overrasket over at vinteren kom i år også, at de avlyser den globale oppvarmingen. Det er dessverre mulig å ha fire årstider selv om vi har global oppvarmimng, kan derimot både Stavanger Aftenblad og Cicero bevitne.

En reduksjon av CO2 med ti-talls prosent i løpet av noen år er abstrakt. Det høres ut som vi skal gjøre mindre, ha det kaldere i leilighetene og holde oss innenlands. Men jeg vil at luften skal være like ren i Oslo som i Otta, jeg vil ha et bilfritt sentrum med fortauscaféer som sprer seg utover, og jeg vil ha høyhastighetstog like tøffe som de planlegger i Sveits. Jeg ønsker at snøen skal holde seg hvit, ikke bli til brun slaps på grunn av eksos. Og jeg vil fly med god samvittighet med alger på tanken.

Med fancy slagord som at utslippene må ned 40% innen 2020 for å begrense CO2 til 350 ppm – faller hele Norge av. Vi må ta bort tallknusingen og skremsler om hva vil unngå, få inn politikken og formulere klare visjoner om ha slags samfunn vi ønsker. Da har vi en offensiv og spennende miljøpolitikk.

Publisert av Lars Martin Mediaas

Skribent og byråkrat som er aktiv på venstresiden i politikken.

2 kommentarer om “Nei til klimakutt!

 1. Ikke bare skal utslippene ned 40 pst innen 2020, men i forhold til 1990-verdiene, De! Jada, jeg vet at det beror på Norges tilslutning til EUs målsetting, og at ikke alt EU foretar seg, er bra nok – noe dette jo står som eksempel på, men du snakker om tallmagi!

  Nå skal jeg ikke ha sagt om utslippsnivåene var høyere i 1990 eller ei, men kan det være så himla vanskelig å bruke situasjonen, slik den er, som utgangspunkt for det videre arbeidet?

  Ellers helt enig med deg, Lars: La oss få høyhastighetstog mellom alle byene – like opp til Tromsø. Det kommer til å koste skjorta. Kanskje blir det ikke engang «regningsvarende», men det fins egentlig ingen veier utenom. I alle fall ikke veier.

  Liker

  1. Veldig bra sagt – det finnes ingen veier utenom. Jeg sliter med å forstå skepsisen hos så mange innen jernbane mot høyhastighetstog. Eller, jeg kan godt skjønne at de er redde for igjen å bli sulteforet på vedlikehold fordi alle midlene med ett skal gå til det nye, fancy prosjektet. Men vi har så gamle skinner i dette landet at vi kommer ikke utenom å legge noen nye traseer.

   Jepp, det framstår som tallmagi å skulle kutte 40% innen 2020. Nå er det vel skjøvet fram til 2030, og når den datoen nærmer seg er jeg redd målet skyves enda lenger fram i tid. Men det er oppløftende at Støre snakker om at klimapolitikk ikke handler om 2030 og etterpå, men om hva vi skal gjøre i 2015 og 2016. Da må det bli mer konkret. Spørs bare om det finnes idéer å satse på og vilje til å gjennomføre dem….

   Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: