Ja, Oslo burde skinne!

BY OG LAND. I alle land er det litt kiving mellom by og land. Slett ikke rart, siden byene stort sett er befolket av innflyttere som føler behov for å rettferdiggjøre sine valg. Ingen er så urban som en nyinnflyttet VIF-supporter …

(Aftenposten 8. august 2007)

Øystein Rians kritikk av «Den triste Oslo-eliten» i kronikken 3. august føles derfor som et oppgulp, en gammel debatt. Vi som er født her i Oslo, eller som har valgt å gjøre byen til vår, er vant til å måtte forsvare den. Da 68-ere verden over gjorde småbruk på landet til alles drøm, var det ikke mange som kunne se for seg at det gikk an å leve et godt liv i byen.

Kjærlighet til byen.

Tidligere Ap-regjeringers satsing på indre by øst, arbeidet for å få operaen til Bjørvika, og ikke minst alle byutviklingsprosjektene under det forrige Gerhardsen-byrådet – sammen med Erling Fossens høylytte og kompromissløse kjærlighet til Oslo – har gitt resultater. Oslo-folk er igjen stolt av byen, og nå ønsker «alle» å bo her. Holdningene er mer avslappet. De siste årene har mange Oslo-folk, enten røttene våre er i Pakistan eller Trøndelag, blitt like opptatt av fjordene og potetballer som av thailandske strender og tom kha gai.

Færre i det offentlige.

Rian sier «hovedstadsfaktoren» og offentlig pengebruk har vært den avgjørende impulsen for Oslos befolkningsvekst, fra 10 000 til 500 000 på 200 år. Oslo har vært hovedstad siden 1299. Det jobber færre i offentlig sektor i Oslo enn i andre fylker. Særlig med vekst ble det ikke før industrien kom til Norge, den slo seg ned ved Akerselva og ikke i Bergen. Alle land har opplevd en massiv urbanisering som følge av industrialiseringen og moderniseringen. Oslobedrifter som Aker, Kværner, Freia, Ringnes, Schibsted, nystartede Deli de Luca, eller (Oslomannen) Birkeland og Eydes selskap Norsk Hydro har dratt folk til byen. Oslo-mannen Jens Evensens forhandlingskraft sikret oss oljen.

Oslos mesener.

«Oslo har ingen Trond Mohn» skriver Rian. Mohn er mesen i Bergen. Men helt fra Thorvald Meyer, som bygget ut Grünerløkka, donerte oss Birkelunden og anla Studenterlunden, til Christian Ringnes gjenoppbygget Ekebergrestauranten har vi hatt våre mesener. Oslo-folk er slett ikke triste eller gniene.Oslo burde skinne, sier Rian. Der er vi hjertens enige. Byen står foran sin gullalder, og vi tar imot alle som vil komme hit for å bli med og skape den. Kanskje vi til og med kan få resten av Norge til å bli like stolt av hovedstaden sin som vi Oslo-folk er av landet familien vår har flyttet til?

Publisert av Lars Martin Mediaas

Skribent og byråkrat som er aktiv på venstresiden i politikken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: